– Helse- og omsorgstjenestene i kommunen står overfor mange kryssende krav og forventninger ovenfra. Med standarder slipper vi å lage nye oppskrifter på alle nye oppgaver, vi vil kunne redusere uheldig variasjon, og få god rolleavklaring i samspillet om tjenestene, sier Liv Wensaas.
Wensaas har doktorgrad fra Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo. Nå leder hun forsknings- og utviklingsenheten (FoU) for helse og omsorg i Asker kommune. Standarder i helse- og omsorgstjenestene har tydelige fordeler, mener hun.
– Standarder er ganske nytt for oss i helse- og omsorgstjenestene, men vi støtter oss til forskning som viser at standarder fører til økt brukervennlighet og en forenkling av arbeidsprosessene, sier Wensaas. Hun trekker også fram sjekklistefunksjonen til standarder.
– Gode sjekklister har høy verdi, fordi de er enkle kvalitetstiltak. Standarder handler ikke om å lage like tjenester alle steder, men om å sikre likeverdige tjenester, sier Wensaas.
Paradigmeskifte
For å sikre bærekraftige tjenester har Asker satt i gang flere systematiske tiltak for alle virksomhetene innenfor helse og omsorg. Dette handler blant annet om strategisk kompetansestyring, nye kvalitetssystemer, utarbeidelse av kvalitetshåndbok som bygger på kvalitetsforskriften i helse- og omsorgstjenester, tjenesteutvikling – og på standarder.
…vi støtter oss til forskning som viser at standarder fører til økt brukervennlighet og en forenkling av arbeidsprosessene.
– Vi står midt i et paradigmeskifte hvor vi blant annet arbeider med å sikre utnyttelse av folks ressurser og forlenget selvhjulpenhet, medborgerskap ved å mobilisere nettverk fra nærmiljøet og økt bruk av velferdsteknologi. Kontinuerlig kvalitetsforbedrende arbeid er også et viktig tiltak for å møte framtidens utfordringer, sier Aud Hansen, direktør for helse og omsorg i Asker.
Kvalitet, pasientsikkerhet og utvikling
Hun har det travelt med å forberede organisasjonen på de store endringene som er på vei i helse- og omsorgssektoren. Standardisering er bare ett av flere tiltak med mål om økt kvalitet og pasientsikkerhet, og tjenesteutvikling.
– Vi er allerede en ISO-sertifisert kommune når det gjelder kvalitet, og vi er i gang med implementeringen av et nytt kvalitetssystem. Standardisering handler nettopp om kvalitet, pasientsikkerhet og tjenesteutvikling, sier Hansen.
Sammen med Standard Norge deltar Asker kommune i et utviklingsarbeid som handler om å bruke standarder på tre områder:
- Hjemmebaserte tjenester og hjemmesykepleie
- Rehabiliteringstjenester
- Psykisk helse og rus
– Vi er veldig positive til å samarbeide med Standard Norge om dette, og standardiseringsarbeidet er godt mottatt hos våre ansatte, sier Aud Hansen og viser til de mange virksomhetslederne i helse- og omsorgstjenestene i Asker kommune.